pomôžte nám pomáhať

Pre Michala, o.z., Bratislava, Slovakia



Združenie je zamerané predovšetkým na podporu pre Michala Klottona, ktorý je ťažko zdravotne postihnutý. Má DMO – mentálnu retardáciu s autistickými rysmi, symptomatickú epilepsiu.

Pomôžte nám pomáhať

Darujte 2% z vašej dane 
Viac informácií TU
Venujte 5 € mesačne 
alebo 10 €, 15 €, 20 €, 25 €, iná suma
Viac informácií TU

Srdečne vám ďakujeme

Pomáhajú nám

 Vaše finančné dary

2% z vašej dane za predchádzajúci rok
 

Spolupracujeme

 

Liečenie Michalovi pomáha

28.08.2019 13:37

Tento rok sme boli s naším synom Michalom na liečení v Štátnom liečebnom ústave Marína, Kováčová. Liečenie podporila Nadácia SPP, ktorá nám poskytla finančný príspevok v grantovom programe OPORA 2019. 

Náš syn má diagnózu DMO, mentálna retardácia s autistickými rysmi, symptomatická epilepsia. Nerozpráva, nepoužíva ruky, chodí nekoordinovane a je plienkovaný. Do štyroch rokov bol na vozíku a prvé kroky spravil až na liečení v Maríne. Pravidelne každý rok absolvujeme liečebné pobyty v Maríne. Dnes má  Michal devätnásť rokov a po prvý krát sme získali grant na liečenie. Veľmi nám to pomohlo a sme nadácii vďační za finančný príspevok.

V Maríne sme ako v druhom domove a Michal dôverne pozná prostredie Kováčovej. Má rád spoločenský ruch a teší sa z detí, ktoré stretáva na chodbách, spoločenských priestoroch a vo vonkajšom areáli. Obľubuje pesničky tamojšieho muzikanta uja Paľa.

Kúpeľná liečba v Maríne pomáha Michalovi, aby sa udržal vo svojej kondícii a aby nestagnoval. Vaňa s termálnou síranovo-hydrouhličitou, vápenatohorečnatou vodou je veľmi priaznivá na pohybové ústrojenstvo. Z toho dôvodu ju využívame v plnej miere. Michal má všeobecne rád vodu a relaxuje v nej.

Takže v rehabilitačnom bazéne pláva Michal bez pomôcok. Samozrejme musí byť pod dohľadom. Pláva „psíka“ a rád splýva na chrbte. Užíva si vodu a vychutnáva si jej výhody, keď ho nadnáša a počúva jej šum.

Okrem termálnej vody a plávania sme absolvovali celý rad procedúr. Liečebná telesná výchova popreťahovala Michalove telo. Klasická ručná masáž mu prospela na jeho chrbticu. Vírivka v lastúre pomohla jeho nohám. Hipoterapia na koni taktiež upevňuje telo a poskytuje priamy kontakt s prírodou.

Celková starostlivosť v liečebnom dome Marína je výborná. Od príjmu, lekárskej starostlivosti, rehabilitačných pracovníkov, zdravotné sestry na oddelení až po samotné chyžné. Strava sa podáva pravidelne a jej príprava je výborná.

Tento rok bol špecifický tým, že po týždni prišla za nami aj Michalova mamina a tak sme boli v kompletnom zložení, ako doma. I keď my s Michalom sme bývali v liečebnom dome a mamina v penzióne, tak poobedňajšie aktivity sme mali spoločné. Absolvovali sme rad výletov v blízkom okolí Kováčovej. Podstatné však bolo to, že sme boli všetci spolu a Michal cítil teplo domova na liečebnom pobyte v Maríne.

Ernest Klotton

Fotogaléria: Liečenie Michalovi pomáha

Aktuality

Michal v škole

04.05.2021 09:28
Michal mal minulý rok dvadsať rokov a chodí do posledného ročníka Praktickej školy na Dúbravskej ceste v Bratislave. Má rád školský kolektív a s obľubou pozoruje, čo sa okolo neho deje. Pred nástupom do tejto školy navštevoval Špeciálnu základnú školu na Žehrianskej ulici...

Pohybom k samostatnosti

09.12.2019 12:02
Nadácia Volkswagen Slovakia, nám poskytla finančný príspevok na projekt Pohybom k samostatnosti. Hipoterapiu sme absolvovali v združení Kôň ako Koníček v Petržalke a plávanie zas v združení Bocianiky na Patrónke.  Náš syn Michal má diagnózu DMO, mentálna retardácia s autistickými rysmi,...
Tento rok sme boli s naším synom Michalom na liečení v Štátnom liečebnom ústave Marína, Kováčová. Liečenie podporila Nadácia SPP, ktorá nám poskytla finančný príspevok v grantovom programe OPORA 2019.  Náš syn má diagnózu DMO, mentálna retardácia s autistickými rysmi,...
Občianske združenie Pre Michala, o.z., vzniká v čase, keď má náš najmladší syn Michal pätnásť rokov. Stal sa z neho už občan a má k tomu vystavené aj doklady. Tie si však nepodpísal, keďže je v plnej miere odkázaný na nás, ktorí sa o neho s láskou staráme. Príbeh...
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vykonalo registráciu občianskeho združenia Pre Michala, o.z., dňa: 19.11.2015 Združenie Pre Michala, o.z., je na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky zaregistrované pod číslom: VVS/1-900/90-47227 Stanovy občianskeho združenia Pre Michala,...
<< 1 | 2